Naslovnica : Karijera : Kako otvoriti tvrtku, obrt ili udrugu? : Otvaranje tvrtke (d.o.o.)

Karijera - Kako otvoriti tvrtku, obrt ili udrugu?

Otvaranje tvrtke (d.o.o.)

Otvaranje tvrtke (trgovačkog društva) je u stvari vrlo jednostavno. Potrebno vam je: jedinstveno ime koje već nije u upotrebi, papiri od javnog bilježnika, predaja dokumentacije i plaćanje pristojbi, preuzimanje dokumentacije i otvaranje računa tvrtke te odabir knjigovođe koji će vam sređivati financije.

HITRO.HR

Otvaranje tvrtke koštat će vas otprilike 25.000 kn. 20.000 kn uplaćuje se u temeljni kapital tvrtke, a ostatak su raznorazna davanja (bilježnik, HGK, banka...).

Ime tvrtke

Ime tvrtke mora biti na latinskom, grčkom ili hrvatskom jeziku. To ime ne smije biti zauzeto, odnosno ne smije ga nositi neko drugo trgovačko društvo.

Mogućnost otvaranja tvrtke na nekom drugom stranom jeziku imaju samo tvrtke koje su registrirane u inozemstvu i otvaraju podružnicu u Hrvatskoj.

Preporučamo vam da pripremite 10-ak naziva tvrtke jer će većina u startu biti odbijena. Pri odabiru imena društva možete se koristiti internetskom stranicom Ministarstva pravosuđa sudreg.pravosudje.hr.

Ovjera javnog bilježnika

Prijavu za upis u sudski registar (obrazac Po) i neke njezine priloge potrebno je ovjeriti kod javnog bilježnika. Za ovjeru kod javnog bilježnika potrebna vam je osobna iskaznicu ili putovnica.

Obvezna je nazočnost svih osnivača i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti. Nakon što svi osnivači potpišu i ovjere sve dokumente, sve ostalo može obavljati samo jedan ovlašteni predstavnik tvrtke.

Predaja ovjerene dokumentacije

Prijavu za upis u Sudski registar sa svim potrebnim prilozima ovjerenim kod javnog bilježnika možete predati na šalteru servisa HITRO.HR ili to za vas može napraviti sam javni bilježnik.

Uplate sudskih pristojbi i osnivačkog pologa možete izvršiti u FINA-inim poslovnicama ili u bilo kojoj banci u kojoj kasnije kao tvrtka želite imati žiro račun.

Morate ispuniti RPS obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku (dodjela matičnog broja i šifre glavne djelatnosti).

Preuzimanje dokumentacije i otvaranje žiro računa

Po preuzimanju dokumentacije potrebno je izraditi pečat i otvoriti račun kako bi se mogao izvršiti prijenos osnivačkog pologa društva na račun društva.

Nakon upisa u sudski registar i registar Državnog zavoda za statistiku potrebno je izvršiti prijavu društva u poreznoj upravi, nadležnoj prema sjedištu društva, radi upisa u registar obveznika poreza na dobit i PDV-a.

Knjigovodstvo

Potrebno je prijaviti društvo, vlasnika društva i zaposlenika u sustav mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja (HZMO i HZZO). U slučaju da nemate zaposlenika, već su svi osnivači direktori zaposleni u nekoj drugoj tvrtki u kojoj plaćaju doprinose, nije ih potrebno prijavljivati za plaćanje poreza i mirovinskog.

Naša preporuka je da odaberete sposobnog knjigovođu koji će vam savjetovati kako da pametno trošite novac i smanjite davanja državi.

Korisni linkovi: